برای خیلی از افراد و شرکت ها این سوال پیش می آید که برای رونق کسب و کار یا مجموعه خود نیاز به ابزاری دارند تا بوسیله آن بتوان در سطح ملی و بین المللی محصول و خدمات خود را بصورت آنلاین و بدون دردسر معرفی کنند و در کنار آن تاثیر مثبت آن را ببیند.یکی از این روش ها طراحی وب سایت حرفه ای براساس حوزه فعالیت شما است. اما موضوع مهمتر این است که ممکن است شما ندانید دقیقا باید از کجا شروع کنید و چه مراحلی را باید پشت سر بگذرانند تا بتوانید سایت خود را راه اندازی کنید.
در این مقاله قصد داریم اصول و مراحل راه اندازی وب سایت را برای شما شرح بدهیم.
خرید هاست
هاست (Host) در زبان فارسی به معنی میزبان می باشد و به محیط مجازی اطلاق داده می شود که بر روی یک سرور برای یک سایت تدارک دیده شده است. حالا بر روی یک سرور ممکن است یک سایت قرار بگیرد ممکن است ۵۰۰ سایت قرار بگیرد بسته به سرور و قدرت آن سرور میتوان روی آن سایت قرار داد. هر چه پردازنده، رم و هارد دیسک سرور بیشتر باشد میتوان سایت های بیشتری رو روی آن قرار داد.
انواع هاست
- انواع هاست بر اساس سیستم عامل مانند هاست لینوکسی و هاست ویندوزی
- انواع هاست بر اساس کنترل پنل که دیگر نیاز نیست شما با سیستم عامل درگیر باشید و از طریق کنترل پنل هاست، فضای میزبانی یا هاست خود را می توانید کنترل کنید. در کل برای برای مدیریت آسان و راه اندازی وب سایت خود بر روی هاست نیازمند کنترل پنل هستیم تا بتوانیم سرویس هایی از جمله ایمیل وب سایت, فایل های وب سایت, دامنه وب سایت, دیتابیس ها و… را در یک محیط امن مدیریت کنیم.
- انواع هاست بر اساس نوع سرویس مانند سرور اختصاصی، سرور مجازی و هاست اشتراکی
آموزش خرید هاست
قبل از آموزش خرید هاست باید چند نکته رو در نظر بگیرید و بعد شروع به خرید هاست کنید. در بخش زیر تعدادی نکته لیست کرده ایم که جهت انتخاب یک هاست مناسب به شما کمک میکند.
- انتخاب هاست بر اساس نیاز خود و وبسایتتون: در ابتدا شما باید ببینید چه نیازهایی دارید و بعد اقدام به خرید هاست کنید. .
- قیمت هاست: بعضی وقت ها قیمت یک هاست تا حدودی گویای کیفیت هاست می باشد البته این صد در صد صدق نمیکند و ممکن است هاست با قسمت بسیار بالا خریده باشید ولی کیفیتش فوق العاده بد بوده باشد، ولی تا حدودی قیمت هاست روی کیفیت هاست تاثیر میگذارد. حالا باید بدونیم قیمت هاست چطوری تعیین می شود، مثلا اگر هاست از کشورهای سطح بالا مثل آمریکا و انگلیس باشد تقریبا دارای کیفیت بالایی می باشد و قیمت آن هم بیشتر است اما همین یک دلیل نیست. چند دلیل دیگر هستند که در قیمت گذاری هاست تاثیر میگذارند.
- لیست مشتریان هاستینگ: یکی از عوامل موثر در انتخاب شرکت هاستینگ، دیدن لیست مشتریان هاستینگ است. معمولا اگر شرکت هاستینگ وضعیت خوب داشته باشد لیست مشتریان خود را منتشر میکنند چون میدونند کیفیت هاستشون خوب هستش و مشتریان به جای دیگه نمیروند. سعی کنید با چند تا از این مشتریان تماس بگیرید و نظرشون رو در مورد شرکت و خدمات بپرسید.
- خرید از شرکت هایی که عودت وجه دارند: یکی از نکات فوق العاده مهم در انتخاب شرکت هاستینگ و هاست، امکان بازگشت هزینه است. اگر شرکت مطمئن و با کیفیتی باشد صد در صد امکان بازگشت هزینه رو داراست. یعنی شما هاست رو خرید کردید بعد از چند روز میبینید که هاست مشکل دارد و از کیفیت لازم برخوردار نیست و شما درخواست عودت هزینه رو میدید و شرکت هزینه شما رو عودت میدهد.
- پشتیبانی: یکی از اصلی ترین دلایل ترک هاست عدم پشتیبانی یا پشتیبانی بی کیفیت هاستینگ ها است. قبل از خرید در مورد پشتیبانی شرکت هاست تحقیق کنید بعضی از شرکت ها بر اساس سیستم تیکتینگ پشتیبانی میکنند بعضی ها بر اساس چت آنلاین و روش های متفاوت دیگر. بعضی از شرکت ها فقط در زمان اداری پشتیبانی میدهند و بعضی به صورت ۲۴ ساعته این کار رو انجام میدهند. پس سعی کنید بر اساس نیاز خود و مدل پشتیبانی که نیاز دارید شرکت هاست رو انتخاب کنید تا دچار مشکل نشوید.
- داشتن نماد الکترونیک و اطلاعات تماس: یکی از موارد که در هنگام خرید هاست به آن توجه شود داشتن مجوز های فعالیت وبسایت است. یکی از اصلی ترین مجوزه ها، مجوز نماد اعتماد الکترونیک است که به نام نماد اعتماد هم معروف است. مجوز دیگر که باید سایت داشته باشد لوگو طلایی از ساماندهی است. در کنار این دو مجوز سایت هاستینگ باید اطلاعات تماس دقیق و درست داشته باشد.
- کنترل پنل هاست: در این حالت دیگر نیاز نیست شما با سیستم عامل درگیر باشید و از طریق کنترل پنل هاست، فضای میزبانی یا هاست خود را می توانید کنترل کنید. در کل برای برای مدیریت آسان و راه اندازی وب سایت خود بر روی هاست نیازمند کنترل پنل هستیم تا بتوانیم سرویس هایی از جمله ایمیل وب سایت, فایل های وب سایت, دامنه وب سایت, دیتابیس ها و… را در یک محیط امن مدیریت کنیم.
- محل قرار گیری سرور: یکی دیگر از مواردی که به آن باید توجه شود بحث محل قرار گیری سرور است. شما باید بدونید سرور سایتتون کجا است، مثلا الان سرور های در ایران است و بیشتر ارگان ها و سازمان ها از هاستی استفاده میکنند که سرور آن در ایران باشد. ولی اگر نیاز نیست میتوانید از هاست های خارجی با کیفیت استفاده کنید. البته چند کشور خور در این زمینه وجود دارند که هاست با کیفیت ارائه میدهند.
- وضعیت آپ تایم (Uptime) هاست: آپ تایم (Uptime) یا پایداری یعنی میزان در دستری بودن هاست در طی یک دوره یک ساله می باشد که هر شرکتی درصد خاص خودش را دارد. در حقیقت به دلیل این که هاست یک سرویس آنلاین و درون شبکهای است، مسلما ممکن است طی یکسال قطعیهای از پیش تعیین نشدهای به وجود آید و هر شرکت هاستینگ باتوجه به شناخت نوع سرویسهای ارائه شده، قادر است یک عدد خاصی را به عنوان تضمین پایداری سرویسهای خود تعیین کند. اما توجه داشته باشید که هرچقدر هاست شما آپ تایم یا پایداری بیشتری داشته باشد و تعداد قطعیهای کمی در طول سال داشته باشد، محبوبیت وب سایت شما از نگاه مخاطبین و موتور های جستجو افزایش مییابد، استاندارد جهانی uptime در سرویسهای هاست اشتراکی ۹۹ درصد در طول سال است.
- نحوه بک آپ گیری هاست: یکی از بحث های مهم، بحث بک آپ گیری منظم از اطلاعات سایت است. شما باید یک هاستینگ رو انتخاب کنید که از لحاظ بکاپ گیری یا تهیه نسخه پشتیبان روال منظمی داشته باشد. چون اگر سرور یا همون هاست شما دچار مشکل شود تمام زحمات شما از بین میرود. پس حتما شرکت هاستینگی رو انتخاب کنید که از لحاظ بکاپ گیری منظم، وضعیت خوب و قابل قبولی داشته باشد.
- ادان دامین بیشتر از یک عدد: یکی از موارد که بهتر است هاست شما دارا باشد بحث ادان دامین بالا است. یعنی بتوانید روی یک هاست بیشتر از یک دامین ست یا اضافه کنید. البته زیاد هم مهم نیست ولی اگر این امکان رو داشته باشد خیلی مفید است چون بیش از ۹۰ درصد افرادی که نسبت به خرید هاست و راه اندازی وب سایت اقدام میکنند، پس از گذر مدت زمان اندکی تصمیم میگیرند به دلایل مختلف توسط یک دامنه جدید، یک وب سایت دیگر نیز راه اندازی کنند، در این مواقع کاربران می بایست یک هاست جدید خریداری کنند و این باعث افزایش هزینههای راه اندازی وب سایت می شود.
دامین چیست و چگونه می توان دامنه خود را ثبت کرد؟
دامین یا دومین (دامنه هم میگویند) در حقیقت نام وبسایت شما می باشد و در اصطلاح به نامی گفته می شود که وبسایت از طریق آن قابل دسترس خواهد بود. مثلا شما برای وارد شدن به سایت تارنما باید اسم tar-nama.com را در مرورگرتون بنویسید تا به سایت تارنما دسترسی داشته باشید.
توجه: ثبت دامنه زمانی وجود دارد که دامین انتخابی قبلا توسط شخص دیگری ثبت نشده باشد و جهت ثبت آزاد باشد.
اجزای یک دامین
هر دامین از دو بخش اصلی تشکیل شده است یکی نام دامین و یکی پسوند دامین.
اجزای کامل یک دامین به صورت URL
- HTTP: بخش اول یک URL بخش پروتکل (protocol) است که به آن پروتکل HTTP گفته می شود. پروتکل به باندی جهت ارتباط , دریافت و ارسال اطلاعات بین کلاینت و سرور گفته می شود، پروتکل انواع زیادی دارد که مهم ترین آنها پروتکل های http و https می باشد.
- ساب دامین: ساب دامین به معنای زیر دامنه است. مثلا سایت اصلی tar-nama.com هستش و آدرس web.tar-nama.com یک ساب دامین یا زیر دامنه است.
- دامین اصلی: در بخش بالا هم گفتیم دامین به اسم سایت شما گفته می شود که هنگام ثبت یا خرید دامین میتوانید نام دلخواه سایت تان را انتخاب و به ثبت برسانید.
- پسوند دامین: بخش انتهایی هر دامین، پسوند دامین دارد که انواع مختلف دارد
آموزش خرید دامین توسط شرکت تارنما
برای خرید دامنه لازم است درخواست خود را برای بخش پشتیبانی هاست و دامنه شرکت تارنما بصورت تلفنی یا ایمیلی ارسالی کنید. پس از بررسی امکان ثبت دامنه شما توسط واحد پشتیبانی، نتیجه آن برای شما ارسال خواهد شد و شما پس از پرداخت هزینه، دامنه به نام و امتیاز شما ثبت خواهد شد.
انتخاب دامین مناسب
یکی از موضوعات مهم در هنگام راه اندازی سایت، انتخاب دامین مناسب می باشد. معمولا در ابتدا کاری سخت و پیچیده می باشد چون باید نکات مهمی را رعایت کنید.
- متناسب بودن دامین با فعالیت: نام دامنه و پسوند دامنه باید با فعالیت شما مرتبط باشد مثلا طرف سایت گل فروشی دارد اما اسم دامنه اش در مورد موبایل فروشی است این بدترین نوع انتخاب دامین است پس تا میتوانید دامینی را انتخاب کنید که مرتبط با فعالیت و کسب و کارتون باشد.
- تایپ ساده دامین: نام دامنه باید ساده تایپ شود و نباید از کلمات عجیب و غریب و سخت استفاده کنید چون باعث می شود کاربر در تایپ آن دچار مشکل شود. مثلا همین دامین tar-nama از دو بخش tar و nama تشکل شده است که تایپ بسیار ساده و روانی دارد.
- حفظ کردن راحت دامین: یکی از مشکلاتی که خیلی از دامین های کسب و کارها جدید دارند سخت بودن حفظ دامین است و اکثرا به فراموشی سپرده می شوند. پس سعی کنید از کلماتی استفاده کنید خیلی سریع حفظ شوند و باعث شود کاربر و مخاطب به راحتی دامین سایت شما رو به خاطر بسپارد.
- کوتاه بودن دامین: اسم دامین باید کوتاه باشد مثلا در حد ۶ تا ۷ کاراکتر باشد نه این که ۱۵ کاراکتر.
- عدم استفاده از خط تیره و اعداد : یکی از اشتباهاتی که کاربران در ثبت دامین انجام میدهند استفاده از خط تیره در نام دامین است که به شدت اشتباه است و به هیچ عنوان این کار رو انجام ندهید. بعضی هم از اعداد در نام دامین استفاده میکنند که باز پیشنهاد می شود تا میتوانید از این کار اجتناب کنید.
- منحصر به فرد بودن دامنه : تا میتوانید اسم دامین باید منحصر به فرد باشد. چون داشتن یک وب سایت که با یک وب سایت محبوب و پر بازدید کننده شخص دیگری اشتباه گرفته شود یک فاجعه به حساب می آید. پس تا میتوانید سعی کنید منحصر به فرد باشد تا با سایت دیگری اشتباه گرفته نشود.
- تناسب با منطقه فعالیت : یکی دیگر از قوانین انتخاب نام دامنه تناسب نداشتن دامنه با منطقه فعالیت سایت است. اگر وب سایت شما در ایران فعال و با کاربران ایرانی تعامل دارد، انتخاب دامنه in که برای کشور هند است یا انتخاب دامنه .us که برای منطقه آمریکا می باشد مناسب نیست، هرچند برخی بدون در نظر گرفتن کاربرد منطقه ای از ان استفاده می کنند. اما منطقی نیست.
بعد از خرید هاست و دامین چه کارهایی انجام دهیم؟
بعد از این که هاست و دامین را خریداری کردید باید به دنبال یک سیستم مدیریت محتوا و سایت ساز حرفه ای باشید تا با آن سایت خود را در کمترین زمان راه اندازی کنید. چند روش برای راه اندازی سایت وجود دارد که در بخش زیر این روش ها رو مورد بررسی قرار میدهیم.
- راه اندازی سایت با پنل وردپرسی: این نوع سایت برای شرکت ها یا افرادی است که قصد ندارند هزینه زیادی بابت راه اندازی سایت خود پرداخت کنند. همچنین شرکت ها و افرادی که قبلا از وردپرس استفاده کرده اند و ساز و کار این سایت ساز را می دانند ممکن است تمایل داشته باشند با همین سیستم ادامه دهند. این سایت ساز هیچ محدودیتی در انتخاب قالب و امکانات ندارد و شما می توانید برای ارسال درخواست با واحد پشتیبانی تارنما تماس بگیرید.
- راه اندازی وب سایت با نرم افزار قدرتمند سایت ساز تارنما: در صورتی که شرکت ها یا افراد نیاز به یک سایت ساز قوی و قدرتمند دارند و می خواهند طراحی اختصاصی براساس نیازشان داشته باشند می توانند بدون هیچ نگرانی از لحاظ امینت و امکانات این سایت ساز را به واحد پشتیبانی تارنما درخواست بدهند. سایت ساز تارنما با بیش از 10 سال سابقه در راه اندازی انواع سایت های شرکتی، فروشگاهی، شخصی، سازمانی و ... موفق و پیشرو در زمینه ارائه نرم افزارهای تحت وب می باشد.
نام
بسیار عالی